Zdrowa papryka na świąteczny stół

Papryka konserwowa to nasze zdrowie w słoiku na okres jesienno-zimowy. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w przechowywaniu. Pomoże zachować zdrowie, doda energii i smaku codziennym potrawom. Jeżeli szykujesz spiżarnię na zimę, nie zapomnij o papryce konserwowej, którą polubi cała Twoja rodzina. W tym czasie, gdy zabraknie nam smakowitych warzyw i bezcennych witamin, będzie jak znalazł.

Wegetariańska sałatka z papryki konserowej
Spal zbędne kalorie REDOX HARDCORE Innowacyjny spalacz tłuszczu

Wykorzystanie papryki ze spiżarni

Papryka konserwowa to jedna z tych roślin, które cieszą się niezmienną popularnością Lubią ją starsi i młodsi, pasuje do wielu dań i potraw. Może być przystawką i zakąską. Gospodynie domowe dodadzą ją także do kanapek (np. z żółtym serem), pizzy, sałatek (np. jarzynowej lub z tuńczykiem), soków, sosów, past kanapkowych lub dań obiadowych. Dodaje potrawom świeżości, kruchości i wyrazistości. Może być podana na przyjęciu, a także podczas rodzinnego obiadu. Może być konserwowana w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej.

Wygląda i smakuje bardzo apetycznie. W internecie można znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem papryki konserwowej, głównie czerwonej, ale także żółtej, zielonej, jalapeno i chilli. Co ciekawe, przez większość osób papryka kwalifikowana jest jako warzywo, natomiast przez botaników jako owoc. Lubimy ją za jej ciekawy, wyrazisty wygląd i aromat. Każdy ma swój ulubiony sposób na wykorzystanie papryki w codziennej diecie.

Dlaczego lubimy paprykę konserwową?

  • za jej wyjątkowy, wyrazisty smak i za to, że można ją jeść oddzielnie lub jako dodatek do potrawy
  • za piękne i apetyczne kolory: soczystą czerwień, złocistą żółć i świeżą zieleń
  • za to, że schowana w słoikach może być jedzona całą zimę
  • za wygodę w użyciu — zgromadzona w domowej spiżarni, jest gotowa do schrupania od razu
  • bo jest łatwa w transporcie i możemy ją w każdej chwili zabrać na imprezę lub wizytę u znajomych
  • za długi termin przydatności
  • a także dlatego, że jest zdrowa i dzięki niej dostarczamy organizmowi witaminy!

Papryka konserwowa a zdrowie

Papryka konserwowa jako żródło witamin

Gdy przychodzi zima, zapominamy na chwilę o wszystkich dietach i zdrowym odżywianiu. Niechętnie wychodzimy z domu, mało się ruszamy, zamawiamy fast foody, lubimy jeść dużo i często tłusto. To także czas, gdy spożywamy także zdecydowanie mniej warzyw niż wiosną lub latem, a co za tym idzie, przyswajamy mniej witamin, błonnika, minerałów i innych ważnych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Jest to bardzo niekorzystne, bo w tym okresie można się łatwiej przeziębić, a zdrowe odżywianie mogłoby temu zapobiec. Jedną z witamin, która zwiększa odporność w czasie słoty i mrozów jest witamina C, której papryka zawiera więcej niż cytryna. Już to pokazuje jakie bogactwo kryje się w tym oryginalnym owocu, który przez większość uważany jest za warzywo.

Jest wszechstronna we wpływie na nasz organizm

Tymczasem papryka konserwowa zawiera w sobie wiele cennych witamin: C, A, E, D, K oraz bioflawonoidy, które mają właściwości przeciwnowotworowe i ogólnie wspierają układ odpornościowy. Papryka konserwowa zawiera w marynacie olej, dzięki któremu wszystkie witaminy są lepiej przyswajalne. Oczywiście, że świeża papryka będzie miała więcej witamin i wartości odżywczych, ale w okresie zimowym bardziej dostępna będzie ta w słoiku. Jak wymienione witaminy, które zawiera w sobie papryka, wpływają na zdrowie i urodę:

  • witamina C — wzmacnia odporność, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia samopoczucie. Bierze udział w produkcji kolagenu, więc ma też właściwości odmładzające oraz wpływa na sprawne stawy. Może zapobiegać chorobom serca i chorobom nowotworowym.
  • witamina A — należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna do prawidłowego widzenia, usuwa wolne rodniki i chroni przed rozwojem nowotworów. Pomaga w regeneracji skóry i gojeniu ran. Wzmacnia odporność i wpływa na funkcjonowanie tarczycy
  • witamina E — opóźnia proces starzenia skóry. Jest przeciwutleniaczem i chroni przed wolnymi rodnikami. Zapobiega chorobom układu krążenia i wpływa na krzepliwość krwi.
  • witamina D — zapobiega krzywicy i osteoporozie, ma właściwości antydepresyjne oraz zapobiega cukrzycy. W trakcie odchudzania jest pomocna w spalaniu tłuszczyku. Wzmacnia kości, umożliwia prawidłowe działanie układu nerwowego.
  • witamina K — wpływa na krzepliwość krwi, chroni kości przed złamaniem, zapobiega zwapnieniu żył.

Królowa zdrowia

Pikantne papryczki konserwowe

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że papryka uchodzi za jedną z najzdrowszych roślin jadalnych, jak przemawiają za tym same fakty. Oprócz witaminowej bomby zawiera w sobie związki mineralne, takie jak wapń, potas, fosfor oraz magnez. Ma też w sobie przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami i zapobiegają rozwojowi chorób, w tym także nowotworowych. Jest też odporniejsza na obróbkę termiczną w porównaniu z innymi warzywami, niestraszne jest jej pieczenie, smażenie i duszenie. Papryka konserwowa jest bardzo zdrowa, smaczna, ma atrakcyjny wygląd, a w wersji konserwowej nadal zachowuje swoją mięsistość oraz piękny kolor. Za sprawą kompleksu witamin, paprykę konserwową uznaje się za zdolną do poprawiania humoru, co w pełni tłumaczy, dlaczego tak często gości na naszych stołach.

Zadbaj o kondycję Witaminy dla mężczyzn Bądź sprawny i silny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Wpisz swoje imie