Strona główna Lifestyle Jak pochodzenie kawy wpływa na jej smak i aromat? Sprawdź!

Jak pochodzenie kawy wpływa na jej smak i aromat? Sprawdź!

Kraj, region, sposób uprawy, metody palenia – to wszystko ma wpływ na końcowy smak kawy, która trafia do naszych filiżanek. Droga ziaren zaczyna się już od plantacji, a warunki środowiskowe decydują o nutach wyczuwalnych w tym czarnym napoju. Gdzie uprawiana jest kawa i co kryje się w jej ziarnach?

Gatunki kawy a jej profile smakowe

Wybór kawy, która idealnie trafi w nasz gust nie jest prostą sprawą. Jednak w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się dwóm najpopularniejszym gatunkom – to Arabica i Robusta, które bardzo różnią się w smaku. Pierwsza jest bardziej delikatna, ma łagodniejszy smak i posiada słodkie nuty. Uprawiana jest głównie w Afryce i Ameryce Południowej na dużych wysokościach. Ukształtowanie terenu również ma duży wpływ na nuty smakowe i zapachowe kawy. Arabica rośnie na żyznych zboczach gór, gdzie występują optymalne opady deszczu i duże nasłonecznie. Jej uprawa jest dość wymagająca, ponieważ ten gatunek jest bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych.

Plantacje Robusty natomiast zakładane są na mniejszych wysokościach, głównie w strefie międzyzwrotnikowej. Owoce szybciej dojrzewają i są bardziej odporne na działanie szkodników. Robusta jest także bardziej intensywna w smaku i posiada wyczuwalną goryczkę. Najczęściej występuje jako dodatek do Arabicy w kawowych mieszankach.

Gdzie uprawiana jest kawa?

Kupując kawę, warto zwrócić uwagę na jej kraj pochodzenia. Kawowce uprawiane są w tzw. pasie kawowym, głównie w regionach Afryki, Azji, Ameryki Środkowej i Południowej. Ojczyzną kawy jest Etiopia i zdaniem wielu znawców właśnie tutaj powstaje najlepsza kawa na świecie. Uprawa kawy w Etiopii nie należy do najłatwiejszych. Większość plantacji to małe, domowe gospodarstwa, gdzie ziarna poddawane są tradycyjnej obróbce ręcznej, co również wypływa na końcowy smak kawy. Etiopska kawa posiada mały posmak goryczki, niską lub średnią kwasowość oraz lekkie, słodkie nuty. Wyczuwalny jest smak morelowy, brzoskwiniowy, cytrusowy, jaśminowy, a także nuty herbaciane, bergamotka i jaśmin.

Natomiast azjatyckim krajem słynącym z wysokiej jakości kawy jest Wietnam. Na plantacjach występuje jednak nie tylko Arabica. Podstawą wietnamskich upraw jest Robusta, ze względu na warunki klimatyczne panujące w tym kraju. Uprawy kawy tego gatunku stanowią podstawę całej kawowej gospodarki. W Wietnamie kawa wyróżnia się wyraźnym posmakiem goryczki, głębokim smakiem, intensywnością i słodyczą. Regionami Afryki Środkowej, gdzie głównie zakładane są plantacje, są z kolei Gwatemala i Kostaryka. Gwatemalskie ziarna uprawiane są na górzystych terenach, wulkanicznej glebie i w obecności bogatej flory i fauny. Kawa odznacza się wyraźną kwasowością, a jednocześnie słodyczą, mocnym posmakiem ziół i przypraw. Kostaryka, dzięki silnie zmineralizowanej glebie, a także bardzo zróżnicowanej faunie i florze, jest ojczyzną wysokiej jakości kaw o głębokich profilach smakowych. Wyczuwalne są intensywne nuty orzechów, czekolady i cytrusów z zachowaniem niskiej kwasowości. W Ameryce Południowej królestwem kawy jest Brazylia, której zbiory stanowią aż 1/3 wszystkich plonów na świecie. Brazylijska Arabica charakteryzuje się delikatnym smakiem o niskiej kwasowości. Odczuwalne są nuty czekolady, miodu, orzechów, wiśni i malin. Uprawy kawy, w zależności od regionu, to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów!

Zrównoważona uprawa kawowców

Za smak kawy odpowiadają jednak nie tylko panujące na plantacjach warunki. To również owoc ciężkiej pracy farmerów, którzy dbają o różnorodność biologiczną, uprawę ulepszonych odmian kawowców odpornych na choroby, a także użyźnianie gleby. NESCAFÉ, jako jeden z czołowych producentów kawy współpracuje z plantatorami, umożliwiając zdobycie nowych umiejętności i pomagając w odnawianiu gospodarstw miejscowych rolników. Czynnik ludzki ma duży wpływ na jakość uprawianej kawy. Dzięki wiedzy i doświadczeniu farmerów powstaje wysokiej jakości kawa o różnych profilach smakowych i aromatycznych. Jedną z nich jest ceniona przez kawoszy kawa NESCAFÉ Sensazione Créme w postaci delikatnego pudru z aksamitną kawową pianką. Kawa NESCAFÉ Sensazione Créme to tylko jedna z pozycji, jaką oferuje producent. Uprawy kawy w duchu zrównoważonego rozwoju pozwalają na stworzenie niepowtarzalnych kompozycji smaków i aromatów, a co za tym idzie – odkrywanie świata kawowych doznań na wiele różnych sposobów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zobacz Inne