Buraki kiszone w kuchni w okresie jesienno-zimowym

Kiszone buraki ćwikłowe to prawdziwe, naturalne źródło witamin i odporności. Przygotowuje się je w taki sam sposób jak wigilijny zakwas na barszcz. Wystarczy plastry buraków zanurzyć w wodzie z solą, z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Tak przygotowane buraczki, są gotowe do spożycia po upływie około 10 dni. Będą one idealnym sposobem na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów w okresie jesienno-zimowym. Jakie jeszcze właściwości posiadają kiszone buraczki?

Sałatka z burakami kiszonymi

Właściwości buraków kiszonych

Właściwości kiszonych buraków jest bardzo dużo. Przede wszystkim posiadają one właściwości prozdrowotne. W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja, która zwiększa korzyści płynące ze spożywania kiszonek. Ponadto fermentacja prowadzi do eliminacji cukrów, dlatego buraki kiszone są szczególnie polecane dla osób chorych na cukrzycę. Wśród innych właściwości buraków kiszonych należy wyróżnić:

Wycięte serca z kiszonych buraków
  • usuwanie z organizmu wolnych rodników,
  • zwiększanie odporności,
  • wspomaganie w leczeniu nowotworów,
  • pomoc w szybszym dojściu do siebie po upojeniu alkoholowym,
  • opóźnienie procesów miażdżycowych,
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowej flory jelit,
  • dodawanie energii,
  • wzmaganie kondycji fizycznej,
  • wspomaganie rekonwalescencji,
  • dostarczanie żelaza dla osób wegetariańskiej lub wegańskiej,
  • pomoc w okresie menopauzalnym,
  • leczenie anemii,
  • pomoc w wydalaniu kwasu moczowego,
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • wspomaganie odchudzania,
  • odkwaszanie organizmu,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • wspomaganie pracy nerek i wątroby,
  • pomoc w walce z impotencją,
  • działanie przeciwzapalne,
  • obniżanie ciśnienia,
  • ochronę przed chorobami serca,
  • działanie antyalergiczne,
  • ochrona przed chorobami przewlekłymi.

Wartości odżywcze buraków kiszonych

Wartości odżywcze buraków kiszonych są bardzo bogate. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada podaż dostarczanych do organizmu w pożywieniu składników odżywczych. Wtedy szczególnie powinniśmy dbać o siebie oraz włączyć do diety dużo warzyw i owoców, z dużą zawartością witamin i mikroelementów. Dlatego swoją rolę idealnie spełnią tu kiszone buraki ćwikłowe, które zawierają bogaty skład mineralny oraz są naturalnym napędem systemu odpornościowego. Stanowią idealne źródło wartościowych składników. Mają wysoką zawartość witamin A, E, C, K, PP, oraz z grupy B. W ich składzie znajdziemy również składniki mineralne takie jak cez, potas, cynk, żelazo, miedź, magnez, rubid, kobalt, fosfor, bor, lit. Ponadto zawierają dużą zawartość kwasu mlekowego, który wykazuje działanie przeciw starzeniu oraz wyrównuje pH skóry. Buraki kiszone są też źródłem błonnika, betainy i karotenoidów. Kiszone buraki należą do produktów niskokalorycznych, ponieważ w 100 gramach znajdziemy zaledwie 30 kalorii.

Buraki ćwikłowe kiszone, czy surowe?

Kiszone buraki w słoiku czy surowe

Buraki ćwikłowe kiszone są znacznie zdrowsze od surowych. Fermentacja zachodząca podczas kiszenia wzmacnia działanie składników obecnych w burakach oraz zwiększa ich mnogość. Kiszenie dostarcza warzywom większą ilość enzymów i związków wykazujących pozytywny wpływ na funkcjonowanie jelit. Kiszone buraki zawierają mniej cukrów, ponieważ są one niwelowane w trakcie fermentacji, przez co buraki po kiszeniu posiadają znacznie niższy indeks glikemiczny. Dlatego też taka forma buraków jest szczególnie polecana dla osób chorych na cukrzycę. Kiszenie neutralizuje działanie wszelkich toksyn, których buraki kumulują najwięcej w porównaniu z innymi warzywami. Ponadto składniki odżywcze kiszonych buraków są znacznie lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Ilość kalorii buraków kiszonych jest również niższa niż w burakach surowych. Należy również zauważyć, iż kiszone buraki mają znacznie ciekawszy, kwaskowaty smak kiszonki. W przeciwieństwie do nieco mdłego smaku buraków surowych.

Do czego można wykorzystać kiszone buraki ćwikłowe?

sałatka z buraków kiszonych

Tak zdrowy produkt, jakim są buraki ćwikłowe, można wykorzystać na różne sposoby. Pierwszym produktem, jaki otrzymujemy w trakcie kiszenia, jest sok (zakwas) z buraków. Możemy go użyć do picia na surowo lub do gotowania np. barszczu, również wigilijnego. Buraki wyłowione z soku można jeść na surowo bezpośrednio po ukiszeniu lub użyć do zrobienia surówki. Kiszone buraki będą również idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, a nawet bigosu. Ze świeżo ukiszonych buraków można własnoręcznie wykonać pastę do kanapek, wystarczy buraki zmielić za pomocą blendera. Odsączone z soku buraki można też cieniutko pokroić w plastry, osączyć na ręczniku papierowym, następnie ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku przez około 15 minut, aż całkowicie wyschną. W ten sposób przygotujemy smaczne chipsy buraczane. Nie wymagają one doprawiania, są smaczne same w sobie. Z dużej ilości buraków kiszonych możemy przygotować sałatkę ćwikłową. W tym celu ukiszone buraki mielimy w maszynce lub trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do nich chrzan i podajemy na surowo lub pasteryzujemy w słoikach. Dzięki pasteryzacji uzyskamy bardzo smaczną sałatkę na zimę oraz sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych w okresie największego spadku odporności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Wpisz swoje imie