Strona główna Dieta Jak przytyć - najskuteczniejsze metody

Jak przytyć – najskuteczniejsze metody

Większość osób myśli o tym, jak schudnąć i zazdroszczą szczupłym osobom niskiej wagi, w rzeczywistości zbyt niska waga to problem równie dotkliwy, jak otyłość i może świadczyć o złych nawykach żywieniowych. Zdrowe jedzenie ma pozytywny wpływ na problemy trawienne i zaburzenia hormonalne, które również są powodem niewłaściwej wagi, dlatego tematem zajmujemy się od korzeni.

Problem z niedowagą

Niska waga to problem o wielu podłożach, który najczęściej tłumaczony jest szybkim metabolizmem. W praktyce większość chudych osób nie dostarcza do organizmu odpowiedniej ilości energii w postaci kalorii, co objawia się niedożywieniem. Brak składników odżywczych, kwasów i witamin zaczyna objawiać się w postaci niskiej wagi, złego samopoczucia, braku chęci do życia i senności.

W wielu przypadkach niedowaga ma korzenie o podłożu psychicznym, przewlekły stres wraz z bezsennością, przyczynia się do zaburzenia metabolizmu. Kolejnym powodem doskwierającego chudnięcia jest choroba i choć walka z nią może nie być wyrównana, to niedowaga jest poważnym problemem, który uniemożliwia podjęcie leczenia w niektórych przypadkach, co w efekcie może się źle skończyć.

Jak przytyć zdrowo

Pizza, chipsy, słodycze oraz hamburgery, to pierwsze co przychodzi na myśl, jeżeli chcemy szybko zwiększyć swoją wagę. Nic bardziej mylnego, fast-food i niezdrowe cukry zwiększą skutecznie wagę, jednak odbywa się to kosztem dobrego samopoczucia.

Zdrowe podjadanie

Redukcja masy ciała występuje również, kiedy odstępy między posiłkami są zbyt duże lub same posiłki, nie są regularne. Dla odchudzających się zaleca się 4-5 posiłków dziennie, do przytycia potrzebne jest 6-8 regularnych posiłków na dobę. Poza głównymi posiłkami dobrze jest dietę na przytycie, uzupełnić przekąskami, które zawsze powinny być w zasięgu ręki, np. orzechy lub suszone owoce.

Do organizmu należy dostarczyć 7 000 kcal więcej niż zapotrzebowanie, aby przybrać na wadze 1 kg.

Dobre posiłki powinny być niewielkie objętościowo składać się ze zdrowych produktów dostarczających wartościowych składników mineralnych, wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin.

Jak jeść, żeby przytyć?

Dania główne warto wzbogacić w składniki o wysokiej kaloryczności takie jak: miód, orzechy, oliwa, nasiona, banany, awokado, nasiona strączkowe, lub płatki. Zupę z rozgotowanej soczewicy w formie kremu warto połączyć z zapiekanką makaronową oraz tłustą morską rybą.

Dania śniadaniowe korzystnie jest uzupełnić bananem, zmielonymi orzechami, miodem, jaglanką i tłustym mlekiem. Stosując zasadę wielu posiłków dziennie, powinno się podzielić śniadanie na 2 drobniejsze posiłki. Drugie śniadanie dobrze uzupełnia grahamka, awokado i ser.

Kolacja wymaga lekkich potraw o niewielkiej objętości, stąd twaróg, warzywa, pestki, domowy winegret i olej lniany, dobrze pasują razem połączone w sałatce z kaszą.

W skrajnych przypadkach niedożywienia powinno się konsultować z lekarzem, który przepisuje zazwyczaj suplementy ONS (DPS) z ang. oral nutrition supplements, które stosowane doustnie uzupełniają codzienną dietę jogurtowym drinkiem (nutridrink) 300-400 kcal dostarczając w jednej porcji, dawkę białka, minerałów i witamin. Drinki ONS tylko z pozoru przypominają klasyczny jogurt w małej 125-200 ml butelce, które zawierają dawki wartości odżywczych, których spożycie należy rozłożyć na małe porcie podawane przez cały dzień, używając słomki. Dla osób, które mają szczególny problem z apetytem, zaleca się mniej mdłe drinki o smaku czekolady, kawy lub dodawanie drinku do głównych potraw.

Marzenie o przytyciu

Jak jeść przy szybkim metabolizmie?

Częstsze i mniejsze posiłki przyzwyczajają organizm do sprawnego gospodarowania energią, co usprawnia metabolizm. Po przebudzeniu rano metabolizm jest spowolniony, do momentu śniadania, dlatego zaleca się spożywać posiłek najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Rozłożenie posiłków na więcej, ale mniejszych nie zmusza organizmu do magazynowania energii na „czas głodu”, dzięki czemu narządy wewnętrzne nie ulegają otłuszczeniu. Metabolizmu w żadnym przypadku nie wolno spowalniać, ponieważ odpowiada za gospodarkę energii w organizmie, umożliwia życie komórek i przetwarzanie tłuszczu w mięśnie. Spowolnienie przemiany materii powoduje brak energii do życia, ciągłe zmęczenie. Proces naturalnego spowolnienia metabolizmu postępuje z wiekiem i tak po:

  • 18 latach życia spowalnia o 2-3%
  • 50 latach życia spowalnia o 10%
  • 65 latach zmniejsza się o 20-25%

Co przyspiesza przemianę materii?

Spożywanie:

  • Dużej ilości wody niegazowanej;
  • Orzechów i suszonych owoców;
  • Pieczywa pełnoziarnistego, kaszy, otrębów i warzyw strączkowych;
  • Zielonej herbaty, warzyw i owoców;
  • Dużej ilości Witaminy C i witamin z grupy B;
  • Chudego mięso, szczególnie drobiowego;
  • Pełnoziarnistych makaronów;
  • Przetworów mlecznych i mleka.

Ruch, a w szczególności intensywne ćwiczenia wykonywanie w interwałach. Spowolnienie metabolizmu jest odwracalne, wystarczy odpowiednia dawka ruchu i zbilansowana dieta. Pomocne w przytyciu jest również rzucenie palenia i rezygnacja z alkoholu, który dostarcza pustych kalorii.

Co spowalnia przemianę materii?

Na spowolnienie przemiany materii ma wpływ brak ruchu i spożywanie słodyczy. Wbrew pozorom głodówka spowalnia metabolizm, ponieważ organizm w obronie zaczyna magazynować zapasy, traktując brak pożywienia, jak zagrożenie, któremu należy przeciwdziałać. Spadek ilości mięśni z wiekiem, skutecznie spowalnia metabolizm, czego efektem jest spalenie nawet 500 kcal mniej w ciągu każdej doby.

Po 30 roku życia człowiek traci co 10 lat 2,5-5 kg masy mięśniowej.

Co jeść na przytycie?

  • Nieprzetwarzane produkty mleczne – maślanka, kefir, jogurty i sery.
  • Rośliny strączkowe z dużą ilością kalorii – fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca.
  • Wysokiej jakości tłuszcz – spożywany na zimno, olej lniany, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni itp.
  • Przekąski – w postaci orzechów, suszonych owoców, nasion słonecznika musli oraz pestek dyni.

Zasada jedzenia

Dla zdrowego przytycia należy spożywać posiłki co 2-3 godzin w mniejszych ilościach, dostarczając bezpiecznie do organizmu 3500-3600 kcal w ciągu doby. Dla równowagi należy spożywać 15% produktów białkowych i 30% tłuszczy, a węglowodanów pochodzenia roślinnego 55%. Szczególnie należy unikać słodyczy i alkoholu, które obniżają poziom dobrego samopoczucia przez puste kalorie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zobacz Inne