Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie dnia bez małej czarnej o poranku lub delikatnego napoju po południu. Jednak każdy z nas inaczej przygotowuje kawę – jest to uzależnione od gustu, ochoty i… przyzwyczajenia. Kawy różnią się od siebie walorami smakowymi, aromatem i właściwościami pobudzającymi. Którą wybrać, aby cieszyć się głębią smaku?

Tradycyjna kawa rozpuszczalna dla zapracowanych

Podstawowe różnice pomiędzy kawą rozpuszczalną a mieloną polegają na sposobie parzenia i metodzie produkcji. Ta pierwsza to tak naprawdę wyciąg z kawy palonej – poddawana jest działaniu wysokiego ciśnienia, oczyszczaniu, filtrowaniu i suszeniu. Główną zaletą tego napoju jest czas – przyrządza się ją w ekspresowym tempie, zalewając gorącą wodą i ewentualnie wzbogacając dodatkami. Ponadto nie trzeba zmagać się z fusami, rozsypującymi się po blacie kuchennym. Warto wiedzieć, że kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny niż sypana, ponieważ większość wartości pozostaje w ziarnach.

Rytuał przygotowywania kawy sypanej dla cierpliwych

Kawę rozpuszczalną przyrządza się szybciej, jednak ma ona w sobie mniej kofeiny, a także nie charakteryzuje się zbyt intensywnym smakiem. Czy w związku z tym lepiej zdecydować się na kawę sypaną? Z pewnością zawiera więcej składników odżywczych i jest intensywniejsza w smaku, jednak jej przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Często chcemy skrócić ten proces i zwyczajnie zalewamy kawę sypaną wrzątkiem. Nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ fusy tworzą gęstą zawiesinę, która może podrażniać żołądek. Taki napój zawiera ponadto więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna, co nie jest korzystne dla osób, które lubią czarną kawę, ale nie chcą odczuwać mocnego pobudzenia.

Aby czerpać maksimum smaku i aromatu z kawy sypanej, należy wprowadzić pewien rytuał jej parzenia, np. za pomocą kawiarki. Jest to bardziej czasochłonny proces, jednak wart efektu końcowego w postaci aromatycznej kawy. Warto również wykorzystać ekspres przelewowy, dzięki któremu uzyskamy łagodniejszy napój. Natomiast mocną i pobudzającą kawę po turecku przygotujemy za pomocą tygielka do kawy. Jeżeli tylko posiadamy więcej czasu, to będzie idealne rozwiązanie! Bardzo dobry napój zapewni ekspres kolbowy, urządzenie jednak zajmuje dużo miejsca w kuchni, a mielenie i ubijanie w kolbie kawy może powodować bałagan. Fani mlecznych kaw będą musieli oddzielnie ubić mleczną piankę, co również może stanowić problem, jednak odrobina praktyki sprawi, że uzyskamy znakomitą, aromatyczną kawę.

Kawa z ekspresu dla fanów różnorodnych smaków

A może kawa z ekspresu kapsułkowego? To zdecydowanie najszybszy sposób na przygotowanie pysznego napoju. Wystarczy włożyć do urządzenia ulubioną kapsułkę z kawą, a reszta robi się sama! Aby cieszyć się walorami smakowymi kawy, warto zdecydować się na kapsułki od sprawdzonego producenta, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że świeżo zmielone ziarna zamknięte w kapsułce są wysokiej jakości. Kawa z ekspresu kapsułkowego ma różne oblicza. Do wyboru jest aż kilkadziesiąt różnych rodzajów napoju o różnych aromatach i stopniach palenia. A jaki ekspres do kawy na kapsułki wybrać? W ofercie Nespresso każdy znajdzie urządzenie dostosowane do własnych preferencji. Kawa z ekspresu to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ulubiony napój i poświęcić więcej czasu na delektowanie się chwilą.

1 KOMENTARZ

  1. W biurze zapoznawczym, które prowadzę jako zawodowa swatka i certyfikowany coach relacji, swoim klientom oferuję kawę z ekspresu i kawę rozpuszczalną. W czasie spotkań z moimi gośćmi ważne jest personalne wsparcie oraz czas na delektowanie się smakiem małej czarnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Wpisz swoje imie