W czasie epidemii dowożą ciepłe, dwudaniowe posiłki osobom starszym oraz dotkniętym ubóstwem rodzinom. Dla fundacji non profit „Człowiek w potrzebie”, która od 15 lat pomaga najbiedniejszym, ten projekt to być albo nie być. Jest on newralgiczny również dla jej podopiecznych.

Z powodu epidemii coraz więcej osób potrzebuje pomocy. – Telefon fundacji dzwoni co chwilę. Nie damy rady pomóc każdemu. Nad weryfikacją beneficjentów pomocy czuwa nasz pracownik socjalny, Ośrodki Pomocy Społecznej i Centrum Komunikacji Społecznej m.st. Warszawa – tłumaczy Anna Bocheńska, prezes zarządu fundacji Człowiek w potrzebie.

Projekt nie zostanie zrealizowany bez wsparcia darczyńców, dlatego fundacja uruchomiła zbiórkę na portalu Pomagam.pl. Przygotowaniem posiłków zajmie restauracja Different, którą fundacja otworzyła w kwietniu w 2018 roku. To dzięki niej fundacja realizuje swoje cele statutowe, które skupione wokół materialnej pomocy dla najbiedniejszych polaków. Different obsługiwana jest przez niewidomych kelnerów, którzy serwują posiłki w całkowitej ciemności. Fundacja zatrudnia 22 pracowników, z czego 17 to osoby niepełnosprawne.
fundacja non profit
Restauracja to nasz sposób na pomaganie. Wnioski o dotacje, zbiórki publiczne nie pokrywają nawet 30 proc. naszych potrzeb. Pomagamy przetrwać dużej liczbie osób, dostarczając żywność i wsparcie psychologiczne. Dzięki Different poszliśmy o krok dalej i zamiast prosić się o przysłowiową rybę, zmajstrowaliśmy wędkę. Całość zysków, jakie wygeneruje DIFFERENT, będzie przeznaczana na cele charytatywne naszej fundacji. Niestety, z powodu epidemii zamknęliśmy restaurację, mając do wynagrodzenia 22 pracowników, na umowach o pracę. Pożyczka 5 tys. zł, którą rząd proponuje w ramach parasola ochronnego, pokryje 1/20 miesięcznych kosztów utrzymania restauracji – alarmuje Bocheńska.

Zwraca ona również uwagę, że zarządzanie organizacją non profit różni się od prowadzenia typowej firmy. – Spora część przedsiębiorców ma oszczędności, dzięki którym ma szansę przetrwać. My takiego luksusu nie mamy. Jesteśmy młodym start-upem, który dopiero od 5 miesięcy miał rentowność miesięczną. Jak to bywa na początku działalności, mamy spore zadłużenie czynszowe – dodaje prezes fundacji.

Different, zlokalizowana w Atlas Tower przy al. Jerozolimskich w Warszawie, to przedsięwzięcie unikatowe na skalę krajową. Restauracja w 2019 zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Lodołamacze, Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych. Restauracja otrzymała również Znak Jakości Ekonomii Społecznej i Solidarnej 2019 (pierwsze miejsce) od Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej.

Dramatyczny apel prezes fundacji można obejrzeć pod tym linkiem:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here